Blåherremölla kurs 2024

Bröderna Hellstrands skriftliga rapport

Efter texten nedan finns bilder från besöket. Klicka på bilderna
så blir de större! Foto Magnus Hellstrand

ÄGAREN AV MÖLLAN   berättade inledningsvis hur han hade lockats till Möllan av en skön dam från trakten, vilket gjorde att han några år senare kom att gifta sig med henne, men även att han kom att köpa hela  möllefastigheten med 20 tunnland jord. (Se porträttet med mannen med en stor vit kalufs.)

Allt nog, det var en mycket intressant kurs, där seminarieledaren Björn Zachrisson gav deltagarna många tips om hur man sköter och kalibrerar en kvarn för att få bästa resultat. Det är många parametrar att ta hänsyn till. Särskilt noterade vi hur tyst och fint kvarnen gick, där den lilla vattenmängden under trycket från inflödeskanalen gjorde att maskineriet fungerade så hanterbart och fint.

Man öppnade bara dammluckan cirka 3 centimeter med en hävstång. Det var tillräcklig vattenmängd för att det stora vattenhjulet skulle gå jämt och fint. Det fanns inget läckage någonstans i hjulkonstruktion, och inte heller i inflödesrännan, vilket vi noterade särskilt.

Björn Zachrisson, från Vireda i Småland, sade att det ska inte förekomma något läckage överhuvudtaget, eftersom det skulle sätta ner effektiviteten i malningen. Han berättade att han vanligtvis inte lämnar något utrymme i träkonstruktionen för att träet ska kunna svälla. Allting i träets konstruktion ska vara i kloss.

Om man inte maler mjöl varje vecka måste man ändå se till att konstruktionen får röra sig så att vattenhjulet går några varv emellanåt. En viss fuktighet bör råda, så att inte träet torkar ut . Något vi kanske måste tänka på framöver i vår egen vattenmölla.

Inkallibreringen av hjulet med kilar var en annan del som var mycket viktig, liksom kuggarna till kronhjulet. Dessa måste man ha kontroll på, eftersom ett mindre slitage kunde göra konstruktionen mycket osäker. Att kontrollera och olja maskineriet, särskilt vid dess hjulaxlar, är en självklarhet. Björn nämnde också de metallringar i slutet på axeln, som måste vara säkrade. (Se bilden där en oljekanna finns med i bild).

Som ni märker är det mycket i handhavandet som man inte kan ta lätt på. Vi frågade Björn om vi kunde konsultera honom, vilket han gärna ställer upp på. »Bjud gärna ner mig, så kan jag titta på möllan«, sa han. »Finns det problem så är jag naturligtvis villig att jobba med detta och lämna en offert.»