Medlemsträff 2024

Styrelsen tyckte att  det var hög tid att anordna en medlemsträff för att låta våra medlemmar få aktuell information om hur långt projektet har avancerat.

Sagt och gjort. Torsdagen den 27 juni bjöd därför styrelsen in till en kombinerad informations- och trivselträff i det härliga sommarvädret! Ett 30-tal gamla och nya medlemmar hörsammade kallelsen.

Ordföranden Hasse Hansson inledde med att berätta om Vattenmöllans och sin släkts historia och relation till platsen, ända tillbaka till den danska tiden i mitten av 1600-talet.

Sedan tog Henrik Ranby vid och berättade om möllorna i Kullabygden och kvarntekniken, som har beskrivits av den romerske arkitekten Vitruvius redan vid tiden för Kristi födelse.

Tidigare sekreteraren i föreningen, Bosse Hansson, följde upp. Medel till projektet har sökts hos myndigheter och stiftelser. Föreningen har till och med fått EU-pengar till ett Leaderprojekt. Pengarna har bekostat arbetet med att återskapa både kvarnbyggnaden och maskineriet. Till stöd för restaureringen låg Petter Gotthard von Kockens Journal från 1758.

Vi förflyttade oss till östra sidan av kvarnhuset, och där berättade
styrelseledamoten Dag Wisaeus om vårt arbete med att försöka återställa kvarndammen, där vatten förr samlades och släpptes in i Vattenmöllan och fick kvarnhjulen att rulla. Nu – i väntan på myndigheternas beslut – pumpar vi vatten ur bäcken och leder in det via en träränna till kvarnhjulet. Besökarna kan därmed få en tydlig bild av hur vattenmöllan fungerade.

Sedan bjöds det på goda snittar och därtill lämpliga drycker.

Träffen avslutades med en förevisning av när vattnet leddes in och vattenhjulet började snurra, så att kvarnhjulet
»malde« som i fornstora dagar. Storartat att se det i verkligheten.

En härlig dag med fin samvaro i den fantastiska och unika kvarnmiljön.

Text : Clas Hellstrand
Foto: Magnus Hellstrand